A sötétben világító, foszforeszkáló festékek használatának elmélete és gyakorlata


Elmélet

 

 

Bár ez nem az iskola pad, nem fogja senki számon kérni, hogy betéve tudod-e, az itt leírtakat, de ha nem akarsz feleslegesen pénzt kidobni az ablakon, vagy sokáig szórakozni a kivitelezéssel, akkor használd ki, hogy előtted már feltalálták a spanyol viaszt, folytasd, ahol az elődök abbahagyták.

 
 
Ezek fontos és hasznos információk, melyek ismeretében könnyen és egyszerűen tudod használni a termékeket.

    * Pigmentnek nevezzük a festékek színét adó oldhatatlan, nagyon apró szemcséket. A  festékpigmentek nem oldódnak fel, csak elkeverednek a hordozóanyagban. Ezzel szemben a pigment nélküli "festékek" a lakkok.

    * A világító pigmentek ultra-ibolya (UV) fény hatására feltöltődnek, majd típustól függően különböző időtartamig és különböző erősséggel fényt bocsátanak ki magukból. Nem szükséges különleges fényforrás a töltésükhöz, egy hagyományos izzó, vagy egy fénycső is megfelelő. Leggyorsabban a közvetlen napsugárzástól töltődnek, de a szobába beszűrődő szórt fény is hatékony.

    * A neonzöld pigmentek fényereje a legnagyobb és ezek világítanak a leghosszabb ideig is. Kezdeti fényerejük körülbelül akkora, mint egy hagyományos billentyűzet Num Lock gombja feletti LED, vagy a monitorok bekapcsoltságát jelző zöld LED fényereje. Ha elég nagy a felület és megfelelő a fedettség, akkor olvasni lehet mellette. Ez a kezdeti fényerő. Ha megszűnik a töltő fényforrás, az első percekben gyorsan, majd egyre lassabban halványul. Körülbelül 12 óra múlva éri el azt a fényerőt, hogy egy teljesen sötét szobában alig látszik. Viszont a környezetben jelen lévő fénymennyiség nagyon befolyásolja a láthatóságot. A fent említett 12 óra koromsötétben való megfigyelésre vonatkozik. Állandó UV-megvilágítás alatt a pigmentek folyamatosan a kezdeti, legerősebb fényükkel világítanak. A fényerőt befolyásoló további tényezőket lásd az alapelvek pont alatt.

    * Nem radioaktív, nem mérgező, hivatalosan is teljesen veszélytelen anyagnak minősül. Ettől függetlenül ha a bőrödre kerül mosd le. Ne nyeld le, ne lélegezd be, valamint ne add kisgyermek kezébe.

    * Nagy fajsúlyú, tehát a szemcseméretéhez képest nehéz (3-4 g/cm3). Emiatt ha hordozóanyagba kevered, hajlamos leülepedni. Csak kevés esetben javasoljuk a hordozóanyagba bekeverést. Részleteket lásd a porszórás technika ismertetésénél.

    * A világító pigmenteknek két csoportja van; a színezetlen és a színezett pigmentek. A színezetlen típusok világosban fehéres porok. Jelenleg neonzöld, vízkék, ibolya és égkék világító színekben kaphatók. A színezett pigmentek nappali színnel is rendelkeznek, de ezek nem minden esetben egyeznek a világító színeikkel. A színezetlen pigmentek fényereje jóval erősebb, mint a színezetteké.

    * Élettartamuk megfelelő tárolási és felhasználási körülmények között legalább 15 év. Száraz helyen kell tartani őket, mert az apróbb szemcseméretűek hajlamosak a levegő páratartalmától összeállni. Ez nem okozza a fényerő romlását, de a felhasználást nehézkesebbé teheti. A nem-vízálló pigmenteknek viszont nem tesz jót a páratartalom sem, ezért ha nem használod fel a teljes mennyiséget, légmentesen zárd le. Savaktól mindegyik pigmentet tartsd távol.

    * A neonzöld és a vízkék pigment létezik vízálló verzióban is (sőt a vízkék csak abban). Ha kültéri felhasználást tervezel, mindenképpen válassz ezek közül. A teljes termékkínálatot keresd a webáruház dekor kategóriájában.

    * A pigmentek hőállók, 800-1000 Celsius-fokot is bírnak huzamosabb ideig.

 

Alapelvek

 
Itt néhány alapelvet találsz, amiket erősen ajánlott figyelembe venni az alkalmazás során.  Sok kísérletezéssel töltött idő eredményei, ezt megspóroljuk Neked.
 

1. Ne takarja el semmi!


    * a pigmentek UV-fény hatására töltődnek fel. Ha bármi megakadályozza, hogy az UV-fény eljusson a szemcsékhez, az utánvilágítás hossza és ereje csökken.

      Tehát:     - ne keverd festékbe, mert a színes pigmentek elfedik a világító pigmenteket;
                      - ne tartalmazzon a hordozóanyag UV-szűrő adalékot;
                      - ne kerüljön rá olyan réteg, ami gátolja a fény útját;

2. A fedettség számít!


    * minél nagyobb a szemcsesűrűség, annál nagyobb a látszólagos fényerő.

      A szemcsesűrűség az adott felületen lévő világító szemcsék száma. Ha mondjuk a pigmentet kiöntöd egy fekete lapra és felülről ránézel, akkor a szemcsesűrűség 100%-os, ugyanis nincs olyan rész, ahol átlátszódna a fekete felület. Ha egy vonalzóval szétteríted a réteget annyira, hogy a szemcsék között megjelenjen a fekete szín, akkor a szemcsesűrűség már nem 100%-os, a felületnek vannak olyan pontjai, amik nem világítanak. Így a látszólagos fényerő csökken, habár maguk a szemcsék ugyanolyan fényerővel világítanak. Tehát az optimális az, ha egy adott méretű felületen annyi világító pigment-szemcse van, amennyi a legnagyobb százalékban befedi azt, és a réteg a lehető legvékonyabb, vagyis nincsenek felesleges szemcsék.


3. Legyen minél világosabb az alap!


    * minél világosabb az alapszín, annál nagyobb a látszólagos fényerő.

      A pigment-szemcsék minden irányba szórják magukból a fényt, így a hordozófelület felé is. Minél világosabb ennek a színe annál több fényt fog visszaverni a külvilág felé. A fekete alapszín nyeli el a legtöbbet, egyáltalán nem is javasolt a fekete, vagy egyéb sötét tónusú alapszínekre való világító pigment felvitel. A fényből csak annyi fog látszódni, amennyi a szemcséktől közvetlenül a külvilág felé irányul.

 

Gyakorlat


Ebben a részben gyakorlati tanácsokat és különböző technikákat olvashatsz, melyekhez sem különleges eszközökre, sem extra képzettségre nincs szükség.
 

Porszórás


    * Ez az a technika, amivel az elméletben szereplő alapelvek maximálisan megvalósulnak és a legtöbb technikánál alkamazandó. Kivitelezése a következő:

      1. a bevonni kívánt felületre először vigyél fel egy üres lakkréteget;
      2. amíg a lakkréteg ragadós, szórd be világító pigmenttel;
      3. a felesleges port távolítsd el;
      4. vigyél fel még egy lakkréteget, hogy a bevonat tartós legyen.

      Ilyen nagy lefedettséget nem lehet elérni, ha a festékport a lakkba kevered és úgy viszed fel a felületre, mert a hordozóanyag mindig lefoglal valamekkora területet. A normál színes festékek azért működnek mégis bekeverve, mert a pigment-szemcséik sokkal kisebb méretűek és maga a szín sokkal jobban érvényesül, mint a fényerő.

      Van egy másik tény, ami a hordozóanyagba való bekeverés ellen szól. Ez a világító pigmentek nagy fajsúlya. Emiatt elég gyorsan a tárolóedény aljára süllyednek és folyton fel kell keverni, sőt, szinte állandóan mozgásban kell tartani a keveréket hogy a munka elején és végén a felület fényereje azonos legyen.

      Ez a technika sokkal jobb eredményt ad, mintha a hordozóanyagba kevernéd a festékport. Az alap lakkréteg minden pontja ragad, így ahová pigment kerül, az ott megtapad. Márpedig ha alaposan megszórod, akkor kerül mindenhová. Porszórásnál tulajdonképpen az sem baj, ha nem lakkot, hanem valamilyen színes festéket használsz „ragasztóként”, mert a világító pigmentek úgyis a felületére kerülnek, nem alá, vagy bele, ráadásul az alapszín enyhén át is fog ütni, így ábrákat, feliratokat is meg lehet jeleníteni. Továbbra is él, hogy azért az alapréteg legyen minél világosabb. Fedőrétegnek viszont mindenképpen színtelen lakkot használj.


 

Világító faldekoráció festése


Szintén a porszórás technika a legmegfelelőbb, mert itt is általában a fényerő számít.

Elsőként fesd fel a falra a kívánt motívumot, ábrát, szöveget olyanra, ahogyan azt nappal szeretnéd látni. Ha nagyon pontosan szeretnél dolgozni, használj matricából kivágott sablont és úgy fesd be a kilátszó falrészt. Célszerű a design-t úgy kitalálni, hogy a kontúrvonalak fehérek, vagy világos árnyalatúak legyenek, és ezekre kerüljön majd a világító réteg.

Hagyd teljesen megszáradni műved.

Ragasztószalaggal rögzíts a falra egy papírlapot az ábra alá úgy, hogy a lap alsó végét felfelé megemelve egy csatorna alakuljon ki. Ebbe fog a lehulló festékpigment kerülni munka közben. Célszerű olyan magasságba ragasztani, amilyen magas kisasztalod van, mert akkor majd nem kell egykézzel tartani a lapot porozgatás közben. Ha nem akarsz spórolni az anyaggal, akkor erre az egészre nincs szükség.

Ezután a kívánt részeket fesd át lakkal. A vizes bázisú, beltéri akril lakkal a gyakorlatban tökéletesen működött. De használhatsz bármilyent, akár ugyanazt a világos festéket is, amivel az alapszínt festetted. Hagyd pár percig száradni a réteget, amíg tapadós nem lesz, tehát már nem tudod könnyen elkenni, olyan, mint egy ragasztószalag ragadós oldala. Fogj egy puha szőrű, a porzandó felület által megkívánt méretű ecsetet, mártsd a pigmentbe és ecsetelgessd be vele a ragadós réteget. Folytasd ezt addig, amíg az egész festményt be nem vontad a kívánt színekben.

Mielőtt felvinnéd a fedőréteget, teszteld a világító pigment eloszlását. Sötétben nézd meg, hogy mindenhol a kívánt mértékben világít-e. Ha nem, vigyél fel egy lakkréteget (ez most mindenképpen átlátszó és beltéri kell legyen) és porozd újra a fentiek szerint.

Ha különböző (világító) színű pigmenteket használsz, mindig csak az azonos színűeket fesd egyszerre, nehogy mondjuk a neonzöld a vízkék helyére ragadjon.

Fedőrétegnek átlátszó, UV-szűrő adaléktól mentes lakkot (a beltéri lakkok ilyenek) használj. Arra figyelj, hogy milyen fényes lesz a felülete, mert nem biztos hogy szeretnél egy fényes, csillogó foltot az amúgy nem fényes falra.

Ezzel a technikával ugyanolyan fényerőt el lehet érni, mint amilyen a pigmenté a tasakban.
 
 
Szakmai segítséggel, speciális eszközök alkalmazásával további lehetőségeidnek a felhasználás terén csak a képzelet szab határt. Lásd a ragyogó ötletek rovatot.

Ha bárhol elakadsz jelezd!
Ha figyelsz az elméletre, az alapelvekre és elolvastad a gyakorlati részeket, biztosan képes leszel  bármilyen tárgy, vagy felület luminálására (utánvilágítóvá tételére).
 
Ha bármi kérdésed, kérésed, vagy észrevételed van, írd meg nekünk!
 
 

 

Világító póló

 
 
 
 
Szitanyomással könnyen készíthetőek világító feliratok pólóra, baseball sapkára, munkaruhára és bármilyen szövetre. Ezt szakemberek tudják elkészíteni megfelelő eszközökkel. Ha szeretnél világító feliratot pólóra, keress meg minket elérhetőségeinken.
 
Hogy mivel készül? Lásd a dekor rovatban!
 
 

Világító fuga, útvonal jelzés fürdőbe, konyhába


 
Az éjszaka közepén nem mindig kellemes felkapcsolni a villanyt, mégis valahogy el kell jutni a megfelelő helyiségbe. Ha halványan derengő útvonaljelző csíkokat követünk, szinte fel sem kell teljesen ébrednünk, mielőtt visszafeküdnénk. A fürdőszobában általában járólapok vannak, egyes elemeik között fugával. Ha ezeket látod el világító festékkel, különös látványt nyújtanak éjjel. Használd a csempék fugáin, a mosdó és a WC körül, stb. Ha a folyosón is járólapok vannak, azok fugáit is felturbózhatod.
 
 
 

Világító optikai tuning


 
 
 
 
 
A képen látható autó világító dekorációja ugyanolyan  típusú, - de valószínűleg gyengébb minőségű - adalékanyaggal készült, mint a nálunk kapható.  Sajnos nem a mi vásárlónk  készítette, de szeretnénk, ha valaki itthon is alkotna egy hasonlót. A pontos technikát sem tudjuk. Valószínűleg lakkba lett keverve a pigment és festékszóró pisztollyal lett felfújva. De lehet, hogy porszórás technikát használtak. Ha valaki kikísérletezi a pontos technológiát, az nagyot fog alkotni a tuning piacon.
 
 

 

 

Világító bútorok

 

Mi az apropó abban, hogy egy sötétben világítós Hold van a szekrényre festve? Az biztos, hogy jól néz ki! És mivel a festék ökológiailag teljesen rendben van, így nem lesz tőle három füled, csak az alvásról kell lemondanod, mert világít egy jó darabig, megbabonáz és ébren tart. De legalább nem rúgod le a sarkát mikor felkelsz nassolni.

Nekem is, nekem is, nekem is!

 
 
 
 

A felhasználás további lehetőségei:

 
 • világító ékszerek, bizsuk
 • világító kerámia- és, üvegtárgyak
 • világító házszám
 • világító rendszámtábla
 • világító lámpaernyő
 • világító szabadtéri kerti tárgyak, padok, kertitörpék
 • világító akváriumi díszek
 • világító képeslap
 • világító névjegykártya
 • világító poháralátét
 • világító barlangász felszerelés
 • eloltás után is világító gyertya
 • világító halcsali éjszakai horgászathoz

 

 

A további lehetőségeknek csak a képzelet, és a kézügyesség szabhat határt, ha van ötleted, mikre lehet még felhasználni, ne tartsd magadban, oszd meg velünk!

Most pedig nyomás, és nézd végig a termékkínálatot, hogy miből fogsz alkotni!

 
 

A kosár üres

Hírlevél

Ajánlat

Friss hírek a nagyvilágból Friss hírek a nagyvilágból
Ha képben akarsz lenni a informatika világában, nézd meg mik történnek a nagyvilágban.
További részletek>>>
GYIK GYIK
Olyan megrendeléssel, szállítással kapcsolatos kérdések, melyek eddigi tapasztalataink szerint nagy érdeklődésre tartanak számot.
További részletek>>>

ÜzenőfalEddigi üzenetek: